
تفاوت شکلات واقعی با فرآورده کاکائو چیست؟
شکلات هدیه شیرین طبیعت است که ریشه در تاریخ و تمدن آمریکای مرکزی دارد. قومهای مایا و آزتک از دانههای کاکائو برای تهیه نوشیدنیهای تلخ استفاده میکردند. با سفر کریستوف کلمب به آمریکا دانههای کاکائو به اروپا راه یافتند. در ابتدا اروپائیان از طعم تلخ کاکائو استقبال نکردند و با ایجاد تغییراتی مانند افزودن شکر و ادویهجات نوشیدنیهایی تولید کردند که در دربار اروپا جایگاه ویژهای پیدا کرد. با گذشت زمان و در قرن ۱۰ میلادی برای اولینبار شکلات به صورت تختهای اختراع شد و شکل امروزی خود را پیدا کرد.
شکلات امروزه یکی از محبوبترین و خوشمزهترین تنقلات در سراسر جهان است. اما آیا همه آنچه که به عنوان شکلات میشناسیم، واقعا شکلات است؟ در بازار، محصولات متعددی با نام شکلات وجود دارند که ممکن است از نظر ترکیبات و کیفیت با یکدیگر تفاوتهای قابل توجهی داشته باشند.
مواد اولیه استفاده شده در شکلاتها به طور کلی شامل: شکر، کره کاکائو، خمیر کاکائو، پودر کاکائو و شیر خشک است که بر اساس نوع و میزان استفاده از هر یک از این موارد، شکلاتها به ۳ دسته کلی تقسیمبندی میشوند:
۱- شکلات تلخ ۲- شکلات شیری ۳- شکلات سفید
قابل ذکر است در مورد شکلاتهای تلخ و شیری، باتوجه به مقادیر محتوای کاکائو و کره کاکائوی آنها، درصدهای متفاوت روی لیبل شکلات لحاظ میگردد.
بر اساس استانداردهای بینالمللی، شکلات به ۲ دسته شکلات واقعی و شکلات فراورده تقسیمبندی میشود.
شکلات واقعی چیست؟
شکلات واقعی یا به اختصار شکلات، محصولی است که از دانههای کاکائو به دست میآید. این دانهها پس از فرآوری، به خمیر کاکائو تبدیل میشوند که حاوی کره کاکائو، پودر کاکائو و دیگر ترکیبات ارزشمند است. برای تولید شکلات، خمیر کاکائو با شکر و شیرخشک مخلوط شده و به شکلهای مختلف قالبگیری میشود.
گرانترین و با ارزشترین نوع شکلات برای مصرف، شکلات واقعی است که طعمی غنی دارد که حاصل ترکیب طعم تلخ کاکائو، شیرینی شکر و سایر ترکیبات طبیعی است. کره کاکائو موجود در شکلات، به آن بافتی نرم و روان میدهد که در دمای اتاق به راحتی ذوب نمیشود، اما در دمای دهان به سرعت ذوب میشود.
از لحاظ ارزش تغذیهای نیز شکلات حاوی آنتیاکسیدانها، مواد معدنی و ویتامینهایی است که برای سلامتی بسیار مفید هستند. مصرف شکلات به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و مواد مغذی موجود در آن، میتواند برای سلامتی مفید باشد. همچنین، طعم و بافت منحصر به فرد شکلات، لذت بیشتری را برای مصرفکننده به همراه دارد. لازم به ذکر است که استفاده از شکلات در کارخانهجات، نیازمند تجهیزات اختصاصی و دانش بخصوصی است. از فواید خوردن شکلات میتوان به کاهش خطر بیماری قلبی و سکته مغزی، حمایت از عملکرد شناختی و... اشاره کرد.
فرآورده کاکائویی چیست؟
بر طبق تعریف استاندارد، شکلاتی که چربی آن به جای دانه کاکائو از هسته پالم (جایگزین کره کاکائو) به دست بیاید را فرآورده کاکائویی مینامند.
فراورده کاکائویی از پودر کاکائو و چربیهای مشتق شده از پالم (جانشین کره کاکائو) تهیه میشود. این چربیها قیمت کمتری نسبت به کره کاکائو دارند و به همین دلیل در تولید فراوردههای کاکائویی به کار میروند. فرآوردههای کاکائویی، محصولاتی هستند که ظاهری مشابه با شکلات دارند با این تفاوت که مانند شکلات در دمای دهان ذوب نمیشوند و نقطه ذوب آنها معمولا بالاتر از نقطه ذوب کره کاکائو است.
روغنهای جایگزین پس از استفاده ممکن است با چسبیدن به دیواره عروق و مجاری گوارشی باعث ایجاد انسداد و گرفتگی شوند. این درحالی است که شکلات واقعی با توجه به نقطه ذوب کره کاکائو در عروق و مجاری ایجاد گرفتگی و انسداد نمیکنند.
فراوردههای کاکائویی معمولاً طعم یکنواختی دارند و فاقد طعم غنی و پیچیدهای هستند که در شکلات یافت میشود. از لحاظ ارزش غذایی، فراوردههای کاکائویی معمولاً حاوی آنتیاکسیدانها و مواد مغذی کمتری نسبت به شکلات واقعی هستند. فراوردهها با توجه به بالا بودن نقطه ذوبشان پس از مصرف ممکن است در دهان حس ماسیدگی به مصرفکننده بدهند.
تولید فراوردههای کاکائویی نسبت به شکلات نیازمند به تجهیزات کمتری است و تولید آن پیچیدگیهای شکلات را ندارد.
چگونه شکلات واقعی را از فرآورده کاکائو تشخیص دهیم؟
در بازار، محصولات متعددی با نام شکلات وجود دارند که ممکن است از نظر ترکیبات و کیفیت با یکدیگر متفاوت باشند. برای بهرهمندی از خواص مفید شکلات و لذت بردن از طعم واقعی آن، بهتر است شکلاتهایی را انتخاب کنید که حاوی کره کاکائو باشند. با توجه به استاندارد و الزامات بستهبندی بینالمللی، تولید کننده موظف است روی بستهبندی محصول، واقعی یا فراورده کاکائو را بر روی محصول درج کند که این مکانیزم، راهی ساده برای تشخیص شکلات واقعی از فراورده کاکائویی است. همچنین شکلات واقعی قیمت گرانتری نسبت به فراوردههای کاکائویی دارند.
استفاده از شکلات واقعی در محصولات زرکام مانند ویفرهای چوکوتریپس، تیکرز، تریپرز، بارکیک بریتونا و تافی شکلاتی دوبرز با روکش کاکائو نشاندهنده یک رویکرد مسئولانه در قبال سلامت مصرفکننده است. زرکام با انتخاب شکلات واقعی، به ارزش غذایی و کیفیت محصول خود اهمیت میدهد. این امر به ویژه برای مصرفکنندگانی که به سلامتی خود اهمیت میدهند و در پی انتخابهای آگاهانه هستند، بسیار مهم است.
محصولات زرکام نه تنها به عنوان یک میانوعده خوشمزه، بلکه به عنوان یک انتخاب هوشمندانه برای لذت بردن از طعم شکلات واقعی در دسترس هستند. با انتخاب این محصولات، مصرفکنندگان میتوانند مطمئن باشند که در حال تجربه یک طعم اصیل و با کیفیت هستند که با سلامت و رفاه آنها نیز همسو است.